PEP-beleid in uw accountantskantoor
in 6 stappen
Hieronder vindt u een stappenplan om een intern beleid uit te werken met betrekking tot PEPS.
Stap 1 - Bewustwording
Indien u niet weet wat een PEP is, zult u evenmin in staat zijn om deze te identificeren. Zorg ervoor dat uw team goed is opgeleid en zich bewust is van wat een PEP is en welke de specifieke uitdagingen zijn met betrekking tot PEP's.
Stap 2 - Informeer
Informeer de cliënt, lasthebber of uiteindelijke begunstigde dat u vragen dient te stellen teneinde te achterhalen of hij of zij kwalificeert als een PEP aangezien dit het risicoprofiel verhoogt en er verscherpte waakzaamheidsregels moeten worden toegepast. Het is dan ook belangrijk dat de cliënt, lasthebber of uiteindelijk begunstigde kennis kan nemen van de definitie van een PEP zodat deze met kennis van zaken kan verklaren of hij als dusdanig kwalificeert.
Stap 3 - Due Diligence
Voer grondige due diligence uit voordat u zakendoet met een PEP of een entiteit waarmee zij geassocieerd zijn. Verzamel uitgebreide informatie over hun achtergrond en zakelijke activiteiten.
Stap 4 - Risicoanalyse
Identificeer het specifieke risico dat verband houdt met de PEP of hun zakelijke connecties. Begrijp de aard van hun politieke functie en de potentiële invloed die zij kunnen hebben op financiële beslissingen.
Stap 5 - Enhanced Customer Due Diligence (ECDD):
Pas ECDD-maatregelen toe op PEP's. Dit omvat het verzamelen van extra informatie, het uitvoeren van voortdurende monitoring en het vaststellen van de bron van hun vermogen.
Stap 6 - Software
Gebruik eventueel geavanceerde lijsten en software om PEP’s te identificeren en analyseer de transacties waarin betrokken zijn PEP’s grondig.